آشنایی با تغذیه و سرطان سینه 

اهمیت تغذیه سالم، برای برخورداری از یک جسم سالم و پیشگیری از بیماری ضروری است. طبق برآوردها بیش از یک سوم سرطان ها در اثر عادات غذایی نادرست ایجاد شده اند. اهمیت توجه به ارتباط بین تغذیه و سرطان سینه ضرورت دارد. با یک رژیم غذایی سالم می‌توان از بروز یک سوم سرطان‌ها پیشگیری کرد.

رعایت تغذیه سالم برای همه افراد حائز اهمیت است، اما زمانی که به سرطان پستان مبتلا هستید باید اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی نحوه تغذیه خود داشته باشید. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل در حین و بعد از درمان سرطان سینه می تواند تا حد زیادی با بالا رفتن کیفیت زندگی بیماران و کنترل بیشتر بیماری کمک کند.

سرطان سینه | سرطان پستان

 

مهمترین مواد غذایی ضد سرطان سینه

میوه‌جات و سبزیجات دارای ترکیبات ضدسرطان، آنتی اکسیدان، ویتامین ث و ویتامین E بوده و از طرق مختلف مانع ابتلاء به سرطان می‌شوند.

حبوبات منبع مناسبی از پروتئین‌های گیاهی بوده و در عین حال یک ماده غذایی سالم، کامل و ضد سرطان است.

زردچوبه حاوی ماده ای به نام کورکومین است. این ماده در ترکیب با داروهای مشخص نقش مهمی در مبارزه با سرطان سینه ایفا می ‌کند. برای آنکه کورکومین مورد نیاز بدن را تامین کنید، باید مکمل بخورید. شما می‌توانید با افزودن کاری، کلم بروکلی، پیاز و سیر به مواد غذایی خود از یک برنامه غذایی جالب برای مبارزه با سرطان برخوردار شوید.

برای پیشگیری از سرطان سینه مصرف گردو در زنان بسیار مهم است. امگا 3 موجود در می‌تواند تاثیری عظیم بر پیشگیری از سرطان سینه داشته باشد.

ماهی آزاد یا سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ می باشد که به نحو شگفت انگیزی برای سلامت زنان مفید است. محققان در یک مطالعه دریافتند که مصرف اسیدهای چرب امگا۳ غیر اشباع از ماهی با ۱۴ درصد کاهش ابتلا به سرطان سینه همراه است. به دلیل خواص آنتی اکسیدانی، چربی های امگا۳ نیز می‌توانند تراکم سینه را در زنان چاق یائسه کاهش دهند، زیرا تراکم سینه شش برابر احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد.

از میان سبزیجات مهم برای سلامت سینه می توان به هویج اشاره کرد مقادیر بالایی از کاروتنوئید، در هویج با توجه به بررسی های دانشکده هاروارد می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را تا حدود ۲۸ درصد کاهش دهد. بویژه آلفا کاروتن و بتا کاروتن می‌توانند خطر عود و مرگ ناشی از سرطان سینه را تا ۶۸ درصد کاهش دهند.

بروکی متعلق به خانواده کلم‌هاست، مواد مغذی اصلی در این گروه از سبزیحات می‌تواند رشد سلولهای سرطانی  را متوقف کند و در کاهش خطر سرطان سینه در زنان پیش از یائسگی کمک می‌کند.

غلات کامل ضد سرطان هستند، طبق بررسی ها مصرف غذاهای فیبر دار همچون نان گندم کامل، حبوبات ، لوبیا و... ، خطر ابتلا به سرطان سینه را تا ۱۶ درصد کاهش داده است.

خوردن روزانه یک عدد سیب می‌تواند از رشد تومور‌ در سلولهای سرطانی سینه جلوگیری کرده یا آنها را بکشند. همچنین انار حاوی ترکیبی است که می‌ تواند از رشد سلول ‌های سرطانی به ویژه سرطان وابسته به استروژن جلوگیری کند.

چای سبز از سلول ‌های بدن در برابر عوامل محیطی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند، محافظت می ‌کند.

مصرف شیر و لبنیات کم چرب و ترجیحا پروبیوتیک را در برنامه ی غذاییتان بگنجانید. غذاهای غنی از ویتامین Dبخورید، تنوع وسیعی از مصرف میوه و سبزیجات رنگی از جمله سیر، پیاز، زنجبیل، هویج، کلم، جعفری، فلفل دلمه ای، خانواده کلم و مورینگا ایجاد کنید.

کاهش مصرف اسید چرب اشباع موجود در گوشت قرمز، روغن های جامد حیوانی و جایگزین کردن آنها با روغن های دارای اسیدهای چرب غیراشباع از جمله روغن زیتون، آووکادو، مغزها و دانه ها.

سرطان سینه

 

دسته بندی کلی مواد غذایی که خطر بروز سرطان را کاهش می دهند 

- جایگزینی غذاهای پخته، به جای غذاهای سرخ شده

- رژیم غذایی کم چربی

- رژیم غذایی غنی از غلات، میوه جات و سبزیجات را در برنامه ی رژیمی خود بگنجانید.

- محدود کردن مصرف غذاهای نمک سود شده، دودی یا شور و ترشی جات

مصرف بیشتر گوشت مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز

- چربی های قابل مشاهده روی گوشت قرمز و پوست ماکیان را جدا کنید.

- به جای مصرف زیاد روغن و سس های چرب در غذاها، افزودنی های گیاهی، ادویه جات گیاهی، گوجه فرنگی یا آب لیمو را جایگزین کنید.

معرفی غذاهای مضر برای سرطان سینه

مواد غذایی فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس سرشار از ماده نگه دارنده‌ ای به نام نیترات می باشند که این ماده در بدن به نیتریت و در دستگاه گوارش به ترکیبات نیتروزامین تبدیل می‌شود که یک ترکیب سرطان‌زای خطرناک می باشد.

مصرف اسیدهای چرب اشباع به دلیل ایجاد برخی مکانیسم‌ها و تولید مواد مضر در بدن، می‌تواند خطر ابتلاء به سرطان را افزایش دهد. لازم است برای سرخ کردن مواد غذایی حتماً از روغن‌های مخصوص سرخ کردنی بدون پالم استفاده کنید. روغن‌های گیاهی مانند زیتون، کنجد، انگور، آفتاب گردان و غیره مخصوص سرخ کردن نیستند و در حرارت بالا برای سرخ کردن مواد غذایی ، این روغن ها یک سری مواد سمی از خود تولید می‌کنند که می‌تواند خطر بروز سرطان از جمله سرطان سینه را افزایش دهد.

بر اساس تحقیقات صورت گرفته نوشیدن الکل می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. برآورد شده است که می توان با قطع مصرف الکل تا ۲۲ درصد از بروز سرطان سینه جلوگیری کرد. الکل می تواند باعث بالا رفتن سطوح استروژن و آسیب به DNA سلول شود.

مصرف زیاد شکر باعث پیشرفت تومور در غدد پستانی می شود و این تومورها تمایل به متاستاز و منتشر شدن دارند. بنابراین لازم است مصرف شکر را در برنامه ی غذایی خود محدود کنید.

همچنین افراد باید مصرف مواد غذایی دارای انرژی بالا مانند نوشابه و آب میوه‌های صنعتی و انرژی زا را محدود کنند.

 

دکتر علی حجت | متخصص جراحی سینه 

برچسب ها

امتیاز دهید :
به اشتراک بگذارید :

گزارش

نظرات کاربران

نظر دهید