ماستکتومی

ماستکتومی چیست و انواع آن را بیشتر بشناسید

ماستکتومی (Mastectomy) نوعی جراحی برای درمان یا پیشگیری از سرطان سینه که با برداشتن بافت‌های پستان انجام می‌شود. برای افراد مبتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه، ماستکتومی می‌تواند یکی از گزینه‌های درمانی باشد. انواع ماستکتومی می‌تواند به صورت یک طرفه یا دو طرفه برای درمان یا پیشگیری از سرطان انجام گیرد.

شرایط لازم برای انجام ماستکتومی

چنانچه تومور در بیشتر از یک ناحیه در سینه حضور داشته باشد.

تومور بزرگ باشد.

استفاده از پرتو درمانی مؤثر نبوده یا اینکه امکان درمان با پرتو درمانی وجود نداشته باشد.

اندازه ی سینه برای تصمیم در این رابطه می‌تواند نقش مهمی داشته باشد.

انجام ماستکتومی

ماستکتومی چیست | درمان سرطان سینه | ماستکتومی سینه 

ماستکتومی چیست و انواع آن

همانطور که می‌دانید ماستکتومی عمل جراحی برای برداشتن یک یا هر دو سینه بطور کامل به منظور درمان سرطان سینه است. این جراحی می تواند در موارد مشکوک به سرطان با هدف پیشگیری انجام شود. میزان برداشت بافت سینه در این روش، بستگی به گسترش تومور و درگیری بافت‌های اطراف سینه دارد. ممکن است علاوه بر برداشت توده سرطانی و بافت سینه، لازم باشد گره‌های لنفاوی زیر بغل و عضلات سینه‌ای نیز برداشته شوند.

ماستکتومی در انواع ماستکتومی ساده، ماستکتومی ناقص، ماستکتومی حفظ پوست سینه، ماستکتومی رادیکال، ماستکتومی زیر جلدی، ماستکتومی رادیکال اصلاح شده، ماستکتومی پیشگیرانه برای حفظ سلامتی بیمار دسته‌بندی می‌شود.

ماستکتومی پیشگیرانه

ماستکتومی چیست | انواع ماستکتومی

ماستکتومی پیشگیرانه

ماستکتومی پیشگیرانه، یکی از انواع جراحی ماستکتومی برای پیش‌گیری از سرطان سینه است. طبق آمار این نوع از جراحی تا ۹۰ درصد، خطر ابتلا به سرطان را کاهش داده به نحوی که به عنوان ماستکتومی «کاهش خطر» نیز شناخته شده است. ماستکتومی پیشگیرانه همچنین در زنانی که سابقه سرطان سینه در گذشته را داشته‌اند و احتمال عود مجدد بیماری در پستان زیاد است انجام می‌شود و خطر ابتلا به سرطان پستان را در آینده بطور چشمگیری کاهش می دهد.

ماستکتومی پیشگیرانه تصمیمی است که بیمار می‌بایست پس از مشورت با جراح خود و کسب اطلاعات کامل درمورد میزان خطر و تاثیر و عوارض و پیامد جراحی بگیرد. ماستکتومی پیشگیرانه فقط باید زمانی انجام شود که مشاوره‌های دقیق و بررسی‌های ژنتیکی و پاتولوژیک انجام شده باشد و تاثیرات روحی، روانی و اثرات منفی آن برای فرد تشریح شده باشد.

تنها زنانی که در خطر خیلی بالای ابتلا به سرطان پستان هستند باید برای این جراحی در نظر گرفته شوند. زنانی که یک یا چند مورد از مشکلات زیر را دارند می‌بایست جهت پیشگیری اقدام به جراحی نمایند.

• ژ‌ن‌های جهش‌یافته RCA

• سابقه کارسینوما insitu لوبولار (LCIS)

• سابقه سرطان در یک پستان و داشتن سابقه خانوادگی قوی از لحاظ سرطان پستان

ماستکتومی ساده یا کامل

در ماستکتومی ساده سینه، که به عنوان یک ماستکتومی کامل نیز شناخته می‌شود، تمامی بافت های سرطانی پستان برداشته می‌شوند. بیوپسی غدد لنفاوی ساندینل ممکن است در زمان ماستکتومی ساده انجام شود. جراح غدد لنفاوی زیر بغل را بر نمی دارد مگر اینکه در مواردی خاص مجبور به این کار شود. در این جراحی عضلات زیر سینه برداشته نمی‌شوند.

ماستکتومی کامل

ماستکتومی چیست | عوارض ماستکتومی | ماستکتومی ساده 

ماستکتومی رادیکال

بزرگ ترین نوع جراحی ماستکتومی، ماستکتومی رادیکال است. در این روش جراحی، تمام بافت سینه از جمله، نوک سینه، هاله اطراف آن، پوست سینه، غدد لنفاوی زیر بغل برداشته می‌شود. همچنین در ماستکتومی رادیکال عضلات زیر پستان نیز برداشته می‌شوند. چندین سال پیش ماستکتومی به روش رادیکال، روشی استاندارد بود، اما امروزه چندان مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. زیرا با وجود روش‌های درمانی کمکی، دیگر نیازی به انجام آن نیست.

مشاوره سرطان سینه

ماستکتومی رادیکال اصلاح شده

ماستکتومی رادیکال اصلاح شده، رایج‌ترین روش جراحی امروز است. در این روش کل پستان، نوک پستان و هاله دور آن همراه با غدد لنفاوی زیر بغل برداشته می‌شود در حالی که عضلات سینه دست نخورده باقی می‌ماند. جراح تلاش می‌کند تا غدد لنفاوی را تنها در حد کفایت، خارج کند زیرا برداشت کامل غدد لنفاوی زیربغل، منجر به ورم بازو خواهد شد.

ماستکتومی ناقص

 در روش ماستکتومی ناقص جراح بخشی از پستان را که تحت تاثیر سرطان قرار گرفته به اضافه بافت‌های اطراف آن، برمی دارد. در روش ناقص بیشتر از لامپکتومی بافت برداشته می‌شود.

ماستکتومی با برداشت مقدار کمی از پوست

این روش یکی از روش‌های جدید جراحی است که در آن پوست سینه حفظ می شود اما بافت، نوک، هاله پستان برداشته می‌شود. این روش زمانی کاربرد دارد که قرار است بازسازی سینه درست بعد از جراحی ماستکتومی انجام شود.

ماستکتومی زیرجلدی

ماستکتومی زیر جلدی

ماستکتومی زیر جلدی که به آن ماستکتومی با حفظ نوک سینه نیز گفته می‌شود. روش جراحی ماستکتومی زیر جلدی، برداشتن تمام بافت پستان از طریق یک برش است. این روش به جراح اجازه می دهد تا از پوست، آرئول و نوک سینه محافظت کند و آنها را دست نخورده باقی بگذارد. ماستکتومی زیر جلدی برای زنانی که از بیماری‌های مختلف مرتبط با پستان از جمله سرطان رنج می‌برند، توصیه می‌شود.

مشاوره سرطان پستان

دکتر علی حجت | فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پستان

به اشتراک بگذارید :
تماس سریع