دلایل ایجاد توده در سینه چیست؟
دلایل زیادی برای مشکل توده در سینه (breast lump) وجود دارد. رایجترین این دلایل عبارتند از:
- تکثیر کنترل نشده سلولهای سینه (سرطان)
- علل فیبروکیستیک
- عدم تعادل هورمونی
علائم توده سینه ممکن است بسته به علت ایجاد توده متفاوت باشد. خانمهایی که تودهای در سینه دارند حتما باید با پزشک مشورت کنند.
انواع توده ها در سینه چیست؟
انواع تودهها در پستان را میتوان به طور خلاصه به شرح زیر برشمرد:
تودههایی که به دلیل بزرگ شدن مجاری شیر ایجاد میشوند.
- تودههای با علل فیبروکیستیک
- تودههای مرتبط با عفونت
- تودههای لیپومایی
- توده بعلت تشکیل آبسه به دلایل مختلف
تشخیص توده در پستان چگونه انجام می شود؟
تشخیص مشکل تودهای در پستان در درجه اول در هنگام لمس انجام میشود. اطلاعات مربوط به نوع، اندازه و تعداد تودهها در پستان در نتیجه تصویربرداری رادیولوژیکی مشخص میشود. تصویربرداری رادیولوژیک معمولاً ماموگرافی، سونوگرافی و ماموگرافی دیجیتال است.
چگونه با معاینه دستی توده را در سینه تشخیص دهیم؟
زنان باید خودآزمایی پستان را به خصوص پس از پایان دوره قاعدگی خود انجام دهند. علاوه بر ارزیابی عدم تقارن و تفاوت اندازه بین دو سینه در جلوی آینه، میتوان با حرکت دایره وار دست روی پستان، تشخیص داد که آیا توده وجود دارد یا خیر. اگر سینه های شما بزرگ هستند، در مقابل آینه از تغییرات ظاهری سینهها آگاه شوید و با دقت آنها را بررسی کنید پوست پرتغالی شدن پستان،تغیر سایز پستانها، فرورفتگی پوست سینه میتوانند از علائم وجود توده در سینه باشند.
درمان توده در سینه چگونه انجام می شود؟
روش درمان مطابق با اطلاعات مربوط به نوع، ساختار و اندازه توده تعیین میشود. مشکل توده در پستان را میتوان با کنترلهای دورهای، درمان دارویی و روشهای جراحی درمان کرد. درمان توده در سینه به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع توده، اندازه آن، محل قرارگیری، و اینکه آیا توده سرطانی است یا خیر.
آیا هر توده ای در سینه نشانه سرطان پستان است؟
شایعترین نشانه سرطان سینه وجود توده قابل لمس در سینه است. بنابراین، این وضعیتی است که هر زنی را نگران میکند. ولی اکثریت قریب به اتفاق تودههای قابل لمس خوش خیم هستند.
در دهه بیست زندگی خانمها، تودههای قابل لمس پستان بیشتر فیبروآدنوم هستند. در دهه سی و چهل، کیست در پستان شایعتر است. اگر بعد از 35 تا 40 سالگی تودهای بدون درد در پستان وجود داشته باشد، باید احتمال سرطان را در نظر گرفت. کیستها و فیبروآدنوما نیز هر از گاهی باعث درد خفیف میشوند. تودههایی که گاهی قابل لمس و گاهی ناپدید میشوند، اکثراً ناچیز هستند و جای نگرانی ندارند.
اگر تودهای که با آن برخورد میکنید از بیرون صاف باشد و به راحتی به چپ و راست، بالا و پایین در بافت سینه حرکت کند، احتمال خوش خیم بودن آن بیشتر است. از طرفی وقتی مثل سنگ سخت و بیحرکت باشد و سطح بیرونی آن نامنظم باشد، احتمال سرطان بیشتر است.
برخلاف تصور رایج، سرطان به صورت تودهای بدون درد ظاهر می شود. حتی تشخیص "سرطانی یا خوش خیم بودن توده" توسط پزشک امکان پذیر نیست و بررسیهای بیشتری لازم است. بنابراین، هنگام مشاهده توده پستان لطفا در اسرع وقت با دکتر حجت فلوشیپ فوقتخصص جراح بیماریهای پستان تماس بگیرید.
بعد از جراحی توده سینه چه نکاتی را باید در نظر گرفت و رعایت کرد؟
پس از جراحی توده سینه؛ علاوه بر تغذیه سالم و قوی نگه داشتن سیستم ایمنی مهم است. همچنین عوامل ایجاد توده را باید از سبک زندگی و فضای زندگی حذف کرد.
آیا در حین معاینه درد وجود دارد؟
تودهها و سفتیهای مرتبط با سرطان در معاینه و با فشار دادن روی سفتی بدون درد هستند. اگر با یک توده دردناک یا تورم مواجه شدهاید، به احتمال زیاد یک توده خوش خیم التهابی است.
اگر سختی، تورم یا توده را در سینه خود تشخیص دادید، این اطلاعات را داشته باشید، اما خودتان سعی نکنید بیماری خود را تشخیص دهید. حتی برای جراحان باتجربه سینه ممکن است درک آن تنها از طریق لمس امکان پذیر نباشد. به همین دلیل، در صورت مشاهده توده، سفتی یا تورم در سینه، حتماً باید با انجام آزمایشات تصویربرداری سینه به جراح سینه مراجعه کنید.
چگونه می توان از سلامت سینه در برابر تشکیل توده پستان محافظت کرد؟
با آگاهی از تغییرات در پستان و اطلاع دادن به پزشک خود در صورت تغییر،
با یادگیری اینکه چگونه توده بر تراکم سینه و ماموگرافی شما تأثیر میگذارد،
اگر سابقه توده پستان یا سرطان در خانواده خود دارید، باید به طور منظم معاینه شوید.
آیا یک توده در پستان خود به خود پسرفت می کند؟
گاهی اوقات توده ها خود به خود ناپدید میشوند. در زنان جوان تودههایی که ناشی از دورههای قاعدگی دیده میشود در پایان دوره قاعدگی از بین می روند. با این حال، این بهترین روش است که پزشک خود را در مورد هرگونه تودهای که میتوان در سینه احساس کرد، مطلع کنید.
چه زمانی باید نگران توده سینه بود؟
اگر توده سینه به طور ناگهانی ظاهر شود، همراه با درد باشد، یا با تغییراتی مانند تغییر رنگ پوست، ترشح از نوک سینه، یا فرو رفتگی پوست همراه باشد، باید فوراً به پزشک مراجعه کرد.
آیا همه تودههای سینه نیاز به جراحی دارند؟
خیر، همه تودهها نیاز به جراحی ندارند. تودههای خوشخیم معمولاً بدون درمان خاصی پیگیری میشوند، اما تودههای مشکوک یا سرطانی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
دکتر علی حجت | فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پستان